Lifestyle

Znate li bez koje četiri namirnice sportaši ne mogu zamisliti svoj jelovnik?

0

Kako bi poboljšali svoje rezultate, sportaši moraju jesti od pet do šest manjih obroka dnevno, a u svakom od njih moraju biti zastupljene sve hranjive tvari.

Primjerice, unos bjelančevina za sportaše je iznimno bitan jer one izgrađuju mišiće, dok ugljikohidrate i masnoće tijelo troši kao izvore energije. 

Ovo su četiri najčešće namirnice koje ćete naći na jelovniku vrhunskih sportaša i ne bez razloga:

1. Zobene pahuljice jedan su od najboljih mogućih izvora složenih ugljikohidrata koji ravnomjerno pružaju energiju satima. Radi se o vrlo jednostavnoj i jeftinoj namirnici koju je moguće kombinirati s mlijekom, bilo kojim smoothiejem, pa čak i drugim vrstama hrane, a koja će uvijek osigurati sitost bez velikih skokova i padova šećera u krvi.

2. Jaja su savršena namirnica bogata proteinima, mastima i nizom važnih i zdravih mikronutrijenata. Bilo da se konzumiraju kao kuhana, pečena, u obliku omleta ili na neki četvrti način, jaja uvijek opravdavaju svoj epitet “super hrane”.

3. Bijelo meso je jedan od najvažnijih izvora proteina i kod svih sportaša ima jedno posebno cijenjeno mjesto, stoga je piletina i po dostupnosti, okusu i cijeni uvijek izbor broj jedan. Posebno veliku važnost ima unos proteina nakon napornih treninga, pa tada meso i najčešće upravo piletina, logičan je izbor većine sportaša.

4. Maslinovo ulje jedna je od najzdravijih masnoća koje postoje i odlično ide kao dodatak skoro svakom jelu. Prednosti kvalitetnih, zdravih masnoća, profesionalni sportaši ne žele propustiti, tako da djevičansko maslinovo ulje predstavlja obaveznu namirnicu bez koje su obroci nezamislivi.

Bez obzira na vaše fitness ciljeve, ove bi namirnice zbog svojih hranjivih sastojaka i kvalitete trebale biti dio i vaše prehrane, bavili se sportom ili ne – smatraju nutricionisti. 

Ella Dvornik se oglasila na Instagramu nakon gafa

Previous article

Iznimno nadareni hrvatski nogometaš opasnim činom žestoko ugrozio karijeru: Bivši trener nije iznenađen, oglasio se i izbornik mlade reprezentacije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Lifestyle