Hrvatska

Veledrogerije prijete blokadom bolnica ako im se hitno ne plati dio duga i skrate rokovi

0

U pokušaju da bolnice natjeraju na plaćanje barem dijela duga od dvije milijarde i 600 milijuna kuna, veledrogerije su pokrenule ovrhe nad računima bolnica, obustavile isporuke lijekova koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zdravstva i najavile pritužbu Europskoj komisiji na račun Vlade, piše novac.hr

– Do kraja godine prve bolnice mogle bi se naći u blokadi računa, a znate što to znači, nema, među ostalim, plaća za zdravstveno osoblje – upozorio je direktor Medike Jasminko Herceg, otkrivši kako je Medika već pokrenula postupak ovrhe nad 11 bolnica, a do kraja godine planira, kazao je, učiniti isto za još devet njih.

Kako bi se spriječio spomenuti scenarij blokade bolnica, veledrogerije pozivaju državu da im plati barem 50 posto dospjelog duga. Smatraju to razumnim prijedlogom jer, ističu, svakog mjeseca dug bolnica povećava se za 150 milijuna kuna.

– Krajem godine, ovim tempom, dug bolnica prema nama mogao bi dosegnuti tri i milijarde i 600 milijuna kuna. Ako se ovo nastavi, prosječni rok plaćanja bolnica prema nama produljiti će se s sadašnjih 440 dana, što je potpuno neprihvatljivo, na 590 dana, što nas sve u sustavu dovodi na ivicu poslovne egzistencije a najviše će pogoditi pacijente i građane. Ako veledrogerije stanu, staje hrvatsko zdravstvo – ustvrdio je predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar.

Očekuje se da će bolnice osporavati zahtjeve za ovrhu nad njihovim računima, tako da se ne može precizno utvrditi kada bi prve bolnice mogle doći u blokadu.

Klobučar i Herceg upozorili su kako iznose stavove svih predstavnika veledrogerija okupljenih u Koordinaciji veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Koordinacija je poručila kako više ne može kreditirati hrvatsko zdravstvo, jer, istaknuli, su i zaduženost veledrogerija od oko milijardu kuna ima svoje granice.

Pojašnjavajući što znači najava obustava isporuke dijela lijekova bolnicama koje plaćaju u roku duljem od tisuću dana, u Phoenix Farmaciji navode da su s 1.srpnjem ove godine ograničili isporuku lijekova za dvije bolnice koje im duguju dulje od 1000 dana.

– Isporuka lijekova tim bolnicama je ograničena samo na asortiman koje one ne mogu nabaviti iz drugih izvora. Duboko se nadamo da tu mjeru nećemo morati proširiti I na druge bolnice koje nam duguju, ali očekujemo promptnu reakciju države – ističu u Phoenix Farmaciji.


Ivan Klobučar naglasio je kako nijedna veledrogerija ne želi da se dogodi propust u bolnici zbog neisporuke lijekova i da netko od pacijenata nastrada.

– Već sada nas zovu iz bolnica subotom i nedjeljom i traže nas da hitno dostavimo lijekove, što mi i činimo. Ali to ne može trajati dovijeka – dodao je Jasminko Herceg.

Kada je u pitanju dijalog s Vladom o isplati dugova bolnica, u veledrogerijama kažu kako su naišli na razumijevanje kod ministra financija Zdravka Marića, ali, ističu, do ministra zdravstva Milana Kujundžića ne mogu doći. Kao najgore platiše navode opće bolnice u Dubrovniku, Vinkovcima i u Sisku, no, dodaju, ni ostale opće bolnice nisu puno bolje u podmirivanju svojih obveza.

Kad je u pitanju najavljena inicijativa veledrogerija prema Europskoj komisiji, u HUP-u kažu kako će se raditi o pismu u kojem će se Bruxelles upozoriti na neprihvatljivu praksu plaćanja u hrvatskom zdravstvu.

Jutarnji šok na otoku Viru: Morski pas ušao u područje ograđeno za kupače, oslobodio ga hrabri dvojac i usmjerio prema otvorenome moru

Previous article

Medicinska sestra iz Dubrovnika izazvala nesreću: Prešla je u suprotnu traku i udarila u minibus, ali opće zaprepaštenje nastalo je nakon alkotesta

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Hrvatska