Lifestyle

Topi kilograme brže od trčanja, ravna trbuh, a odlično je i za zdravlje srca

0

Ravan trbuh svakako je poželjan cilj do ljeta, a aktivnost koja tome može pridonijeti je preskakanje užeta. Ovo je i odličan kardio trening, a kardio je jamac očuvanja zdravlja srca i krvnih žila.

Istraživanja pokazuju da je to aktivnost bolja i od trčanja, a što se tiče mršavljenja, jedna od najboljih.

Naime, u sat vremena preskakanja užeta osoba teška 70 kg potroši 744 kcal (preskače tempom između 120-140 preskoka u minuti), dok osoba iste težine u sat vremena trčanja umjerenim tempom (oko 7 min/km) potroši oko 560 kcal. Više se kalorija, dakle, potroši preskačući uže.

Savršena vježba

Zapravo u deset minuta preskakanja vijače potroši se kalorija kao u 30 minuta trčanja, što je dokazano u jednom istraživanju u kojem je sudjelovalo stotinjak muškaraca podijeljenih u dvije grupe. Da je preskakanje užeta savršena vježba za tijelo, dokazuje i to što ova vježba aktivira više mišića istodobno – ubrzava se puls, disanje i povećava opterećenje mišića u vrlo kratkom razdoblju.

Jača se srce, ramena, ruke, prsa, potkoljenice i trup. A prvi rezultati bit će vidljivi upravo na ravnom trbuhu.

iStock 518224988
FOTO: ISTOCKPreskakati možete s noge na nogu, prekoračno, s međuposkokom, na jednoj nozi, na obje istovremeno.

Koje uže odabrati

Dužina vijače ovisi o vašoj visini. Kada stojite na sredini vijače, ručke vam moraju dosezati do pazuha. Može se regulirati i namotavanjem užeta oko ručnog zgloba i šake. Ručke bi vam trebale biti lagane i ugodne za držanje. Izaberite one od kvalitetnih materijala jer zbog znojenja one nekvalitetnije mogu nadražiti kožu i iskliznuti tijekom vježbanja.

KOLIKO TRENIRATI

Za početak savjetujemo 10 preskoka pa deset sekundi pauze i tako 3 do 4 minute ili dok ne završi vaša omiljena pjesma. Postupno vježbajte sve dulje i dulje.

Kako preskakati

Kada preskačete uže, šake su u ravnini kukova, laktovi su lagano pogrčeni, a ruke vrlo blizu tijela. Ispravite leđa tako da otvorite prsni koš i usmjerite ramena nazad i dolje. Doskačite što mekše i radite male skokove preko vijače. Uže se mora okretati brzo da biste mogli bez problema mijenjati broj preskoka u jednom intervalu. Preskakati možete s noge na nogu, prekoračno, s međuposkokom, na jednoj nozi, na obje istovremeno… Možete ih kombinirati i s čučnjevima, sklekovima, iskoracima…

Ljubavna bajka Nataše Janjić: Godinama su se kretali u istom društvu, svi osim njih znali su da su stvoreni jedno za drugo. Bio je dovoljan jedan susret

Previous article

Najjači Dalmatinac! Zamalo je pokorio Balkan, bio je i veliki nogometni talent, a danas radi u građevini: Zato i ne stignem češće nastupati…

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Lifestyle