SvijetTrending

Rusko tužiteljstvo odbacilo optužbe protiv uhićenog novinara

0

Sve optužbe protiv ruskog istraživačkog novinara Ivana Golunova odbačene su, priopćio je ministar unutarnjih poslova Rusije Vladimir Kolokolcev.

Konkretno, riječ je o optužbama za posjedovanje droge s namjerom preprodavanja, odnosno dilanja.

Optužbe “nisu dokazane”, priznao je Kolokolcev u izjavi za medije i dodao da je Golunov pušten iz kućnog pritvora u kojem se nalazio. 

Kako javlja Associated press, Golunov će tražiti da otpuste trojicu viših policijskih službenika odgovornih za njegovo uhićenje te da istraže i druge policajce uključene u slučaj. 

Golunov je, podsjetimo, uhićen u četvrtak kad je pri pretresu njegova stana policija navodno pronašla drogu i improvizirani laboratorij za izradu droge. On je poricao optužbe zbog kojih je uhićen tvrdeći da mu je droga podmetnuta. 

Kad nije htio potpisati policijski izvještaj bez prisutnosti odvjetnika, pretučen je, izjavio je njegov odvjetnik Pavel Čelkov. 

Rusi prosvjedovali jedan po jedan za Golunova

No okolnosti slučaja brzo su postajale sve čudnije. Testiran je na drogu, ali nalaz je bio negativan. Iako je tužiteljstvo tražilo da ga se zadrži u pritvoru, sudac mu je, što je prilično neuobičajeno u ruskoj sudskoj praksi, odredio kućni pritvor umjesto toga. 

“Uvjereni smo da je Golunov nevin. Štoviše, imamo razloga vjerovati da ga policija progoni zbog njegovog novinarskog rada”, izjavio je jučer glavni direktor i urednik Meduze Ivan Kolpakov. Dodao je da je Golunov već primao prijetnje zbog svog rada.

Brojni ruski novinari, aktivisti, umjetnici i obični građani proteklih su dana jasno i glasno stali u obranu Golunova. A budući da im ruske vlasti, koje i inače sustavno guše pravo na okupljanje, političko organiziranje i izražavanje, nisu dozvolile prosvjed, prosvjednici su se dosjetili kako mogu demonstrirati i bez dozvole.

Kao što se vidi na snimkama iz Moskve ovog vikenda, ruski novinari i drugi prosvjednici formirali su kolonu i izmjenjivali se ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova, gdje su prosvjedovali s natpisima “Ja sam Ivan Golunov” i sličnim porukama. Ovi solo-prosvjedi nastavili su se i jučer.

Podsjetimo, i tri vodeća ruska medija objavila su naslovnice s identičnom porukom “Ja sam/mi smo Ivan Golunov”, podsjećajući na znameniti slogan “Je suis Charlie” u solidarnosti s francuskim satiričkim listom Charlie Hebdo.

Stiže pakao, najavljuju se temperature blizu 40 °. Padat će rekordi

Previous article

Dinamo prodao Osijeku igrača koji je jedno od najugodnijih iznenađenja HNL-a

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Svijet