Hrvatska

Prometno ‘rješenje’ kakvo je moguće samo kod nas: U Omišu su na kraj prometnim gužvama odlučili stati tako što su izbrisali pješačke prijelaze

0

Denis je turist iz Češke. U Omiš s obitelji dolazi već petu godinu. Voli Omiš. Kaže da je to grad baš po njihovoj mjeri. Dolazi uvijek i u isti apartman. Taman im je. Što je još važnije, blizu je velike plaže. Do koje im treba tek nekoliko minuta. Prijeđu pješački prijelaz i eto ih.

Denis sa svojom obitelji, suprugom Karolinom i dva sina, Jarekom i Davidom, već pet godina odlazeći na veliku plažu prelazi preko istog omiškoga pješačkog prijelaza. Fino se poredaju jedan uz drugog, on pored sebe pazi na starijega Jareka, a iza njih Karolina za ruku drži mlađega Davida, pa pogled lijevo, pogled desno, i opet lijevo, te ravno preko ceste.

Jakov Prkić / Hanza media 

Oprezni su, moraju biti jer ovaj pješački prijelaz, slobodno ga možemo nazvati njihovim jer su ga u pet godina valjda tisuću puta prešli, nalazi se na križanju u samom središtu grada sa semaforom koji ne radi. A nikad, koliko se oni sjećaju, nije ni radio, javlja Slobodna Dalmacija.

U petak ujutro Denis je sa svojom obitelji opet stao pred pješačkim prijelazom. Pogled lijevo, pogled desno, pa opet lijevo i ravno put velike plaže. No, nisu daleko stigli. Čim su koraknuli na pločnik zaskočio ih je policajac i zamolio ih da pođu do njegova vozila kako bi im naplatio kaznu zbog nepropisnog prelaženja ceste.

Jakov Prkić / Hanza media 

Denisu ništa nije bilo jasno, kakvo sad nepropisno prelaženje, pa oni tu, baš tu, prelaze već godinama, i to svaki dan po nekoliko puta, tu je i semafor, nema veze što ne radi, tu je i ulegnuće za kolica, koliko li je samo puta svoga Davida tuda gurao, a tu je, na koncu, i pješački prijelaz. Eno ga.

Osvrnuo se Denis da policajcu sve to i rukom pokaže, kad tamo, imao je što i vidjeti. Zapravo, nije imao što vidjeti.

Pješačkoga prijelaza, onog njegova, kojemu znade svaku bijelu crtu, i crnu fleku na bijeloj crti, nema!

Jakov Prkić / Hanza media 

Policajac se samo nasmijao te iz prednjega džepa izvadio notes.

– Dokumente, molim – kratko je i jasno, nadasve ljubazno, odgovorio Denisu na njegovo čuđenje.

Gdje je nestao pješački prijelaz bilo je glavno pitanje u Omišu pred vikend za koji se očajni vlasnici praznih apartmana nadaju da će biti prvi udarni. Točnije, pravo pitanje glasi: Gdje su nestala tri pješačka prijelaza?!

Da, čak tri pješačka prijelaza u centru grada nisu dočekala jutro u petak. Godinama su “zebre” bile na istomu mjestu, ma desetljećima, ni najstariji Omišani ne pamte kad su ucrtane, da bi iznenada doslovno nestale.

Bez riječi i pozdrava su odgalopirale u svoju Afriku bez struje.

A sad ćemo objasniti što se uistinu dogodilo, pa se potom slobodno uhvatite za trbuh i zavaljajte od smijeha, piše Slobodna Dalmacija.

“Na temelju inicijative MUP-a, Policijske postaje Omiš i Grada Omiša te suglasnosti Hrvatskih cesta izrađen je Prometni elaborat (izradio ga je Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, op. a.) ukidanja pješačkih prijelaza na državnoj cesti DC8 u Gradu Omišu. Elaborat je izrađen u cilju povećanja protočnosti prometa kroz Grad Omiš jer veliki broj pješaka posebice u turističkoj sezoni, a koji koriste pješačke prijelaze, zaustavljaju promet vozila te na takav način generira zastoje. Nakon što je na navedeni elaborat Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dalo suglasnost pristupilo se izvedbi radova. Također, Hrvatske ceste su izradile i novi plan rada semaforskih uređaja kroz Grad Omiš koji će se sukladno dogovoru s lokalnom samoupravom implementirati nakon završetka turističke sezone.”

Jakov Prkić / Hanza media 

Priopćenje je to koje smo dobili iz Hrvatskih cesta, a sve navedeno nam je potvrdio i omiški gradonačelnik Ivo Tomasović.

Dakle, kako bi smanjili gužve koje se stvaraju pred zapadnim ulazom u Omiš, naši stručnjaci su odlučili prebrisati pješačke prijelaze. Preciznije, sastrugali su ih. Dok su svi spavali. Bez najave i upozorenja.

Što je sljedeća mjera, ne znamo. Kažu da će najesen upaliti semafore. Zamislite, upalit će semafore. A do tada – jer semafori se komplicirano pale, za stisnuti jedan botun, a možda i dva s obzirom da su na ušću Cetine dva semafora, potrebno je nekoliko tjedana, a moguće i novi elaborat – imamo mi nekoliko prijedloga. Recimo, da ponedjeljkom, srijedom i petkom desnom stranom Fošala, središnjom ulicom Omiša, šetaju samo Česi, a lijevom Poljaci. Dok bi utorkom, četvrtkom i subotom bilo obrnuto. Nijemci neka šetaju svaki dan.

Ili da uz rub asfalta provedu struju, pa da te tresne čim zakoračiš.

Jakov Prkić / Hanza media 

Ili recimo da napokon izgrade onaj aerodrom na Prpuši. Što da gost dolazi u Omiš autom, kad može avionom.

A ne bi bilo loše ni da završe sve one puste obilazne ceste za koje smo već dali blizu 400 milijuna kuna. Prije svega onaj tunel koji još od Sanaderova i Kosoričinadoba od nigdje vodi nikuda.

A do tada ajmo vidjeti što se događa tamo gdje su do jučer bile “zebre”. Eno se Denis još raspravlja s policajcima, sad su već dvojica. A vaši reporteri ne mogu se obraniti od šokiranih Omišana.

– Priznajte da luđega grada još niste vidili – govore za Slobodnu Dalmaciju redom.

Ne viču, kao što biste možda pomislili, niti beštimaju, dapače, rastapaju se od dragosti. Opet će u novine. Nije im “Slobodna” odavno bila pa bi svašta u jedan članak utrpali. Eno su im, vele, građevinari i potok na Vrilu zatrpali. I patke su im otjerali.

A na cesti pred nama – šaljivi kućni video. Sjedi ekipa u kafiću pred križanjem sa semaforom, ali bez pješačkog prijelaza i snima.

Skupljaju lajkove i komentare po društvenim mrežama. Dok policajci jednome napišu kaznu, njih deset prijeđe cestu. S noge na nogu. Kao da su na pješačkom prijelazu.

Jakov Prkić / Hanza media 

– Sramota je da ljudima pišu kazne, i to još turistima, i ovo malo šta ih ima će nam otirat – grinta većina.

Nisu zadovoljni čak ni oni koji mjeru brisanja pješačkih prijelaza smatraju moguće i dobrom u svrhu smanjenja prometnih gužvi jer nema dileme da su pješaci koji povazdan prelaze s jedne na drugu stranu ulice njezin glavni uzrok.

– Suludo je izbrisati “zebre” a da to nikome ne kažete i onda kažnjavati ljude koji po navici prelaze cestu tamo gdje su godinama navikli. Trebali su barem staviti ogradu i obavezno ukloniti semafore te staviti znak upozorenja za pješake – nabrajaju Omišani.

A nešto kasnije, nakon što su vaši reporteri već otišli i nakon što je načelnik omiške Policijske postaje zamoljen da promijeni odluku o naplati kazni, jedan dio od nabrojanoga su i napravili. Stavili su ogradu. Bez elaborata.

Izbjeglice mijenjaju kulinarsku scenu:’Svaki recept ima svoju priču, gosti su oduševljeni’

Previous article

Zovu ga ‘Buldožer’: Ženama je poručio da ‘oslobode jajnike’, a muškarcima da će raditi analne preglede kako bi utvrdio tko je homoseksualac

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Hrvatska