Hrvatska

Pred nama je još pljuskova i nestabilnog vremena. Kada se vraća ljeto?

0

Ovog tjedna u Hrvatskoj vlada nestabilno vrijeme, s nižim temperaturama od onih na kakve smo navikli u srpnju.

Prema onome što najavljuju meteorolozi, pljuskovi i nestabilnost nastavit će se i sljedećeg tjedana. Bit će nešto toplije i sunčanije, no povratka velikih vrućina zasad nema na vidiku. 

Kako objašnjava RTL-ova meteorologinja Željka Pogačić, sa zapada će sve izraženije početi djelovati anticiklona, polje povišenog tlaka zraka. Ipak, u višim slojevima atmosfere ima još dosta vlage zbog koje će i danas najviše oblaka biti u kopnenim predjelima, a na istoku zemlje i u Lici i slabe povremene kiše.

Drugdje će ipak biti djelomice do pretežno sunčano, osobito na moru. Najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 10 do 16 stupnjeva, uz obalu od 18 do 20 – znači, bit će svježije nego u subotu. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, na kopnu umjeren sjeverac.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne toplije nego jučer – oko 26 Celzijevih stupnjeva, ali sparno. Sredinom dana zato može biti ponekog pljuska ili slabe kiše, vjerojatnije na širem karlovačkom i sisačkom području. Ipak, ne tako intenzivnih kao u subotu.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u nedjelju poslijepodne bit će toplo, uz najvišu temperaturu oko 25 Celzijevih stupnjeva. Zbog mnogo vlage u zraku, činit će se da je nekoliko stupnjeva više. Puhat će samo slab vjetar i donositi ugodu. Ipak, nisu isključeni lokalni pljuskovi, najvjerojatniji su u istočnijim predjelima.

Na Jadranu danas više sunca

Dalmaciju u nedjelju poslijepodne očekuje sunce. Bit će i malo oblaka, osobito na sjevernom dijelu i u unutrašnjosti, ali se kiša ne očekuje. Bit će malo toplije nego danas, od 26 do 28 stupnjeva. Međutim, bit će vrlo vjetrovito. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana koja popodne okreće na jak sjeverozapadnjak.

Na sjevernom Jadranu i popodne pretežno sunčano. U gorju, uz prolaznu naoblaku sredinom dana moguć je i pljusak. Ipak, bit će više sunčanih razdoblja i toplije nego jučer – oko 27 uz obalu, od 21 do 26 u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Istre. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana.

U Dalmaciji udari vjetra do 80 kilometara na sat

U nedjelju se u Dalmaciji očekuju udari vjetra do 80 kilometara na sat. Iako uobičajene i česte, ovakve brzine vjetra uzrokovat će valove rizične za manja plovila.

U ponedjeljak na kopnu još više sunčanih razdoblja. Kiša će biti vrlo rijetka i kratkotrajna i neće kvariti dojam sunčanog vremena. Puhat će slab sjeverac. Od utorka suho i postupno sve toplije. Potkraj tjedna ponovno raste vjerojatnost za pljuskove, u četvrtak na zapadu, u petak i na istoku zemlje.

Zasad nema povratka vrućina, bit će još pljuskova

Bura će u ponedjeljak zapuhati i na sjevernom dijelu Jadrana i ojačati. Rastjerat će oblake pa će veći dio tjedna biti sunčano, čak i pretežno vedro. U četvrtak, okreće na jugo, na sjeveru raste vjerojatnost za pljuskove. U petak, pljuskovi su mogući i u Dalmaciji. Temperatura će se u Dalmaciji uglavnom kretati do 30 stupnjeva, ne više od toga.

Povratak velikih vrućina u Hrvatsku zasad se ne nazire. 

U nedjelju se u Dalmaciji očekuju udari vjetra do 80 kilometara na sat. Iako uobičajene i česte, ovakve brzine vjetra uzrokovat će valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci trebali bi svakako pripaziti.

‘Leteći vojnik’ ukrao show na paradi za Dan pada Bastille: Europski čelnici s Macronom pratili svečani mimohod pa se iznenadili

Previous article

HNS-ovac u NU2 se ispričao zbog koalicije s HDZ-om, pozvao na nove izbore

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Hrvatska