Nogomet

Početak kraja najveće muke i noćne more hrvatskog nogometa: Kinezi potpisuju memorandum za gradnju 150 milijuna eura vrijednog stadiona!

0

Veliki petak je u kršćanskoj etimologiji i tradiciji simbol najveće muke, ali u Velikoj Gorici će se ovoga petka dogoditi nešto što bi trebalo, baš suprotno, označiti početak kraja najveće muke i noćne more hrvatskog nogometa, a to je nedostatak modernog stadiona po najvišim svjetskim standardima, pišu Sportske novosti.

Dostojno zdanje

Grad Velika Gorica, Nogometni savez Zagrebačke županije i kineska korporacija Z-Run Well Ton Industry na čelu s njezinom predsjednicom Jiang Yu, potpisat će memorandum o početku suradnje na izgradnji nogometnog stadiona u Velikoj Gorici.

Senzacionalni je to posao, vrijedan možda i 150 milijuna eura, koji su s kineskim investitorima dogovorili gradonačelnik Dražen Barišić i predsjednik Nogometnog kluba Gorica i NS Zagrebačke županije Nenad Črnko, a podržava ga i Vlada RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Upravo su ovoga tjedna Barišić i Črnko nekoliko puta primljeni u Vladi i to kod potpredsjednika i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, kao i ministra državne imovine Gorana Marića.

Obje strane složile su se da bi izgradnja stadiona s pet zvjezdica bila ispunjenje desetljetnog sna, ponajprije za hrvatsku reprezentaciju, da konačno dobije zdanje dostojno ugleda i renomea, ali isto tako na njemu bi mogli nastupati svi zainteresirani klubovi iz Zagreba i okolice.

Velika Gorica, 060419.
Gradski stadion.
Utakmica 28. kola 1. HNL izmedju HNK Gorica i HNK Rijeka. Na fotografiji: utakmica.
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Marko Todorov / CROPIX 

Zanimljiv je i novi detalj da će jedan od tri potpisnika ugovora biti Nogometni savez Zagrebačke županije. Svi će se pritom upitati, pa zašto nije mogao biti i Hrvatski nogometni savez, ali to je pitanje isključivo za njegova predsjednika Davora Šukera.

Ponuda Šukeru

On kao da se još nije pomirio s činjenicom da je netko krenuo u dogovor izgradnje stadiona, koji pretendira biti nacionalni, a da to nije radio u koordinaciji s HNS-om, ali pravila biznisa mnogo su drugačija nego što netko o tome misli. Barišić i Črnko ugostili su Šukera prošle nedjelje u Velikoj Gorici, još jednom su mu ponudili da se HNS priključi projektu i službeno ga podrži, ali zasad Šukerov pristanak nisu dobili. On je javno poručio da želi moderni stadion u zagrebačkom Blatu, ali to ponajprije zbog financijskih razloga mnogo više pripada u domenu sna, nego trenutačne realnosti.

Novi stadion trebao bi biti sličan Astana Areni u glavnom gradu Kazahstana, koji se odnedavno zove Nursultan

Dakle, danas u 10.30 u prostorijama Grada Velika Gorica potpisuje se ugovor, koji bi u konačnici do 2021. trebao donijeti izgradnju nogometnog stadiona kapaciteta od 30 do 35 tisuća gledatelja. I sve to novcem iz Kine, uz inzistiranje da gradnja krene što prije. Zvuči toliko dobro da neki neće povjerovati, ali ovaj put je istina…

Od silovite eksplozije tresle su se kuće: Usred noći raznesen bankomat u Mihovljanu, policija blokirala mjesto

Previous article

Australski milijunaš i pokrovitelj desnice otkriva cifre koje je dao Sanaderu, Grabar-Kitarović, u koga se najviše razočarao i zbog kojeg političara se umalo odrekao hrvatskog državljanstva

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Nogomet