Hrvatska

Otvara se novi putnički terminal u splitskoj zračnoj luci vrijedan 450 milijuna kuna

0

Novoizgrađeni putnički terminal u splitskoj Zračnoj luci ove će subote, kako doznaje Slobodna Dalmacija, primiti prve putnike.

Time će biti označen završetak projekta proširenja Zračne luke u Resniku – investicije vrijedne 450 milijuna kuna – kojemu će, prema najavama, prisustvovati resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a očekuje se dolazak i premijera Andreja Plenkovića.

Izgradnjom, odnosno proširenjem, putnički terminal dobio je dodatnih 34.500 četvornih metara, što ukupno čini 46.000 kvadrata, s vršnim opterećenjem do 2500 putnika u satu.

Ugrađena su 32 šaltera za registraciju putnika i 10 za samoregistraciju, kao i automatizirani sustav za zaštitni pregled predane prtljage.

Resnik, Split, 110719.
Sutra se svecano otvara novi terminal splitskog aerodroma vrijedan 450 milijuna kuna, velicine je 36 tisuca cetvornih metara.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Bez greške

Premda će u subotu putnicima biti na raspolaganju novi terminal s novom opremom, s radom neće prestati ni stari s postojećom opremom, i to sve do trenutka dok u potpunosti ne bude sigurno da u novom sve funkcionira bez greške.

Korisnicima usluga zračne luke na raspolaganju je i novoizgrađeni autobusni terminal površine gotovo tri tisuće kvadrata, s 50 parkirnih mjesta za autobuse, te 900 parkirnih mjesta za automobile.

Po vrijednosti je svrstan među najznačajnije na nacionalnoj razini, a po složenosti i strukturi u rang terminala zračnih luka u Zagrebu i Dubrovniku.

Realiziran na ukupnoj površini od gotovo 80 tisuća kvadrata, splitski je projekt donio, dakle, poboljšanje infrastrukture zračne luke, povećanje kapaciteta, povećanje sigurnosti putnika i zaposlenih, povišenje kvalitete usluga, a ne treba izostaviti ni stvaranje uvjeta za organizaciju zračne luke sukladno schengenskim kriterijima, kao i onima međunarodnog i unutrašnjeg prometa.

Navedeni kapaciteti, uz minimalne tekuće izmjene, dovoljni su za idućih dvadesetak godina, a spremni su za prijem, odnosno otpremu do 5 milijuna putnika godišnje. U 2019. godini, podsjetimo, planirani broj putnika u Zračnoj luci Split je 3,3 milijuna.

Osobna karta

– 450 milijuna kuna – vrijednost projekta

– 5.000.000 putnika – godišnji kapacitet

– 3,3 milijuna putnika – planirani promet ove godine

– 34.500 četvornih metara novog prostora

– 46.000 četvornih metara ukupnog prostora

– 2500 putnika po satu – vršno opterećenje

– 32 šaltera za putnike

– 10 šaltera za samokontrolu

– 50 mjesta za parkiranje autobusa

– 900 mjesta za parkiranje automobila

Ultra tek počinje, a klinci u gradu padaju s nogu: Večer ranije neki su već oduzeti, teturaju, spavaju posvuda, i hitna pomoć ima posla

Previous article

Stravičan zločin na magičnom otoku: Čistač plaže silovao, pa ubio mladu turistkinju, a potom otišao doma i gledao TV. Osuđen je na smrt

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Hrvatska