Hrvatska

Norijada/ Maturanti u akciji, djelatnici Čistoće poručuju: ‘Maturirali jesu, ali za sobom počistili nisu’

0

Šest tisuća zagrebačkih maturanata uputilo se oko podne prema Bundeku kako bi obilježili kraj srednje škole. Njima potpuno novo iskustvo, ali prolaznicima slika ista kao i prošle godine te svih godina ranije.

Poruke na majicama, potpisivanje markerima, kupanje u Manduševcu. Naravno, posipanje brašnom, ali i pjena za brijanje popularni su rekviziti i ove godine.

Velika većina maturanata je osim zviždaljki u rukama imala i alkohol, a do ranih poslijepodnevnih sati privedena su dvojica maturanata zbog remećenja javnog reda i mira, dok je četvorici pružena liječnička pomoć.

Maturante je na Bundeku čekala zabava, a kamion s glazbenim sustavom koji ih je zabavljao na Trgu putovao je s njima i na Bundek. Također, pratila ih je policija i Hitna pomoć.

– Čekamo da odu da možemo počistiti. Maturirali jesu, ali za sobom počistili nisu – rekli su djelatnici Čistoće koje smo zatekli na trgu.

Maturanti su pješačili od Trga bana Jelačića, prolazeći Praškom, Zrinjevcem, Strossmayerovim i Tomislavovim trgom, zatim Mihanovićevom, Miramarskom, Vukovarskom, ulicom Hrvatske bratske zajednice, preko Mosta slobode do Ulice Damira Tomljanovića Gavrana, odakle su ušli u park Bundek.

Prije i za vrijeme prolaska kolone pješaka, promet je tim ulicama bio u potpunosti zatvoren.

Zagreb, 220519.
Trg bana Josipa Jelacica.
Diljem Hrvatske danas se organizira proslava norijade povodom zavrsetka nastave ucenika zavrsnih razreda srednjih skola.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U glazbenom djelu programa na Bundeku sudjelovat će Turk The DJ, Phillip J & Monks, Domagoj Ivanković (Sax), Kings band live, DJ Vilim Haramina, DJ Go Cut & Domagoj Ivanković te kao specijalno iznenađenje Indira Forza.

U parku će cijelo vrijeme dežurati zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa bit će osigurane pojačane linije javnog gradskog prijevoza.

ZDS u Rijeci

Slavlje maturanata u Rijeci i ove je godine začinjeno dizanjem desnice, povicima “Ajmo ustaše” i “Za dom spremni”. Jako javlja Novi List, sve to događalo se pokraj Spomenika oslobođenja.

Maturanti u Slavoniji slavili uz ples

Više od dvije tisuće maturanata iz Osječko-baranjske županije oprostilo se od srednjoškolskih klupa točno u podne francuskim dvorskim plesom quadrillom.

Quadrilla se ove godine 15. put zaredom plesala u Osijeku, Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama i Đakovu.

Osijek, 220519. Ucenici svih zavrsnih razreda srednjih skola na podrucju osjecke uupanije povodom zavrsetka skole plesali su danas francuski dvorski ples Quadrillu.
Foto: Vlado Kos / CROPIX

I Varaždinci plesali quadrillu

Varaždinski maturanti tradicionalnim plesom quadrillom u srijedu su završili trodnevnu Maturantiku, kojom su obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja. 

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu njih više od 700, u isto vrijeme s kolegama u drugim europskim gradovima, plesalo je quadrillu. Ove godine u Varaždinskoj je županiji oko dvije tisuće maturanata u 16 srednjih škola.

Za njih su Varaždinska županija, Grad Varaždin i Policijska uprava varaždinska organizirali trodnevni program koji je počeo u ponedjeljak mimohodom maturanata centrom Varaždina, u utorak nastavljen sportskim natjecanjima, a u srijedu završava plesom i glazbom. 

Nakon quadrille, maturantska zabava nastavlja se uz DJ-a u Parku mladih u Varaždinu.

Pjesma i veselje u Splitu

Splitski maturanti od ranog jutro slave zadnji dan u školskih klupama. Okupili su se u dvorištima i ispred škola, a kako kažu mješaju im se osjećaji sreće i tuge.

Na Spinutu gdje se nalazi nekoliko srednjih škola, atmosfera je bila uzavrela, piše Slobodna Dalmacija. Pjesma se čula na svakom kantunu.

Domišljati maturanti donijeli su i zvučnike kako bi žestoki ritam što dalje odjekivao, a nema proslave i bez nekoliko harmonikaša. Alokohol se lijevao u litrama, a bijeli pod i prašnjave glave bile su nam znak da smo taman izbjegli borbu brašnom.

Split, 220519.
Zadnji dan nastave splitski maturanti iskoristili su za pjesmu i veselje.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Ludijada u Zadru

Proslava zadarskih maturanata definitovno je opravdala naziv ‘Ludijada’. Maturanti su se okupili na rivi kod Morskih orgulja.

Neki od njih odlučili su se okupati u moru, drugi su ispuštali prah iz protupožarnih aparata, a mnogi su u rukama imali alkoholna pića.

Zadar, 220519.
Zadarski maturanti su se tradicionalnom ludijadom na rivi kod Morskih orgulja oprostili od srednje skole.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Od Lime do New Yorka i nazad: Uporni stolar iz Perua izradio VW Bubu od drveta u kojoj će prijeći ‘pola svijeta’ kako bi stigao kćerki na rođendan

Previous article

Kako je propali poduzetnik Lovro Kuščević postao najbogatiji ministar u vladi?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Hrvatska