Zdravlje

Nije u genima sve – na preranu pojavu sijedih utječe i ovih pet iznenađujućih faktora

0

Zašto zapravo kosa sijedi, zbog godina, stresa ili nečeg trećeg? Istina je da se sijeda kosa u većini slučajeva javlja s dolaskom zrele dobi jer je povezana s procesom starenja. Naime, sijeda kosa je posljedica manjka melanina, pigmenta koji kosi daje boju. Vi možda niste spremni za sijede, ali vaša kosa je. Za svako desetljeće nakon 30-e, rizik za sijedu kosu se povećava 10 do 20 posto.

Genetsko naslijeđe pak određuje prosječnu dob u kojoj će se kod nekoga početi javljati prve sijede vlasi. Pogledajte starije osobe u svojoj obitelji i znat ćete otprilike kad možete očekivati pojavu prvih sijedih vlasi. Ono što je zapisano u DNK-u ništa ne može promijeniti. Žao nam je…

Ako ste se pitali zašto vam je kosa ‘preko noći’ postala sijeda, osim genetike i starenja ovo su neki od razloga.

Autoimuna bolest

Autoimuna bolest kože, odnosno alopecija areta može uzrokovati pojavu sijedih vlasi. Stručnjaci objašnjavaju kako osobe s tim stanjem razvijaju male, okrugle, glatke mrlje na vlasištu te čak mogu izgubiti kosu na glavi i tijelu. Naime, imunološki sustav napada folikule kose što dovodi do njenog ispadanja. I kada kosa ponovno izraste, potpuno je bijela.

Zagađeni okoliš

Zagađeni zrak i toksini također mogu biti krivci za preranu pojavu sijedih vlasi. Kemikalije stvaraju slobodno radikale ili oksidativni stres, koji oštećuju proizvodnju melanina i ubrzavaju starenje kose.

Kronični stres

Stres će samo ubrzati vašu ‘genetičku sudbinu’. Ako je vaša obitelj sklona sijedim vlasima, stres će poprilično ubrzati tu pojavu i kod vas.

Osim toga, stres može uzrokovati i ispadanje kose. I kad kosa ponovno počne rasti, obično sadrži manje pigmenta, a to može dovesti do brže pojave sijedih.

Dim cigarete

Bez obzira na to pušite li vi ili netko u vašoj okolinu, izloženost dimu može utjecati na boju kose. Istraživanje objavljeno 2013. otkrilo je kako pušaći 2, 5 puta češće ranije posijede od onih koji ne puše. Razlog najvjerojatnije leži u činjenici da pušači u svoje tijelo unose velike količine slobodnih radikala.

Hormonalne promjene

Zahvaljujući hormonima, vaša kosa može promijeniti teksturu, gustoći i naravno – boju. Ovaj proces počinje biti najvidljiviji s 30 godina.

Stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti kako točno hormoni (poput estrogena, progesterona i kortizola) utječu na pojavu sijedih. S druge strane, ima žena koje su u 50-im godinama i prolaze kroz menopauzu, a nemaju ni jednu sijedu vlas.


IZVOR: www.rd.com

Bivši Dinamovac i nekadašnji muž Nives Celzijus na suđenju konobaru optuženom za kamatarenje ‘zaboravio’ važne detalje: ‘Možda me se krivo razumjelo’

Previous article

Očaj u općini Plaški. Stanovnici skroz odsječeni: “Ovo nismo vidjeli 50 godina”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Zdravlje