Domaće zvijezde

Nagrađivani i hvaljeni domaći glumac odlazi u neizvjesnost: ‘Razmišljam o tome već tri godine, baš ste me uhvatili pred let za Beograd’

0

Nakon 23 godine, vrsni glumac Dražen Čuček zauvijek se oprostio od kazališta Komedija predstavom “Opet on”, u kojoj se, u ulozi Hitlera, također pojavio zadnji put. Bez plana kamo dalje, bez novih angažmana i s jedino savršeno jasnom odlukom da je s Komedijom završio, Čuček se prekjučer posljednji put poklonio publici u kazalištu na Kaptolu, i krenuo u neizvjesnost. Ali, bez žaljenja i bez teških emocija, piše Jutarnji list.

– Igrati Hitlera je zahtjevno i potrebna je velika koncentracija. Bilo je teško jer predstava traje tri sata i to je tri sata igranja, ali uloga me zaštitila od emotivnih momenata – opisao je svoj posljednji izlazak na Komedijinu scenu.

Odluka da napusti Komediju počela se rađati još prije tri godine, a sazrela je, kaže, u posljednjih mjesec dana.

Predvidljivost

– Imao sam krizu prije tri godine i ozbiljno razmišljao o odlasku i sad me to do toga i dovelo. Nekako su na to ukazivali znaci koji su se događali i odluka je do kraja sazrela u zadnjih mjesec dana. Svi me pitaju imam li plan B i prelazim li u neko drugo kazalište, ali plan B je da za sada nemam plana B. Ne želim ostati ni na repertoaru drugih predstava. U dvije imam alternacije, jednu sam tek počeo raditi i stigne se naći zamjena, a predstava “Opet on” rijetko se igra i predviđeno je tek još deset repriza za iduću sezonu. Tako da nema štete ako se povučem iz repertoara – objašnjava glumac.

Razloge svog odlaska mogao bi, priča, objašnjavati na dugo i na široko, ali zapravo ih sve može svesti na samo jednu riječ, a to je – predvidljivost.

– Na svom Instagramu gdje sam i napisao objavu da odlazim pokušao sam prijateljici Sofiji to na široko objasniti u jednom od komentara, ali onda sam se sjetio savjeta svog prijatelja i kolege Leona Lučeva, koji mi je jednom rekao u razgovoru da upotrijebim samo jednu riječ kojom bih opisao što osjećam. I to je bila “predvidljivost”. Ja nisam menadžer, ni redatelj. Glumac sam i taj krug razumijem. Ali ta predvidljivost odnosi se na sve ljude koji vode teatar i kreiraju njegov repertoar.

A prije trenutka u kojem je sadašnjem ravnatelju Krešimiru Batiniću na stol stavio papir s raskidom ugovora, Čučeku je njegovu odluku potvrdilo, na simboličan način, gostovanje u Vukovaru s predstavom “Dvoje”.

– Prije desetak dana, prošli tjedan u srijedu gostovali smo s Exitovom predstavom ‘Dvoje’ u Vukovaru i dogodilo se nešto vrlo zanimljivo. Pjesnički most oslikao je umjetnik 3D Fabijan i izgledalo je kao da je most porušen. I stvarno je izgledalo kao da mosta nema, a on je tu. I tako sam nakon predstave koja je bila divna, u ponedjeljak otišao do ravnatelja i potpisao raskid ugovora – ispričao je Čuček.

A na pitanje kako se sad osjeća, odgovorio je tek – pospano i umorno.

S kolegama iz ansambla nije se posebno opraštao niti je organizirao oproštajno druženje, a odlazak iz kazališta bio je, može se komotno reći, filmski.

– Moram priznati da je reakcija kolega bila suzdržana, ali sve djevojke iz ansambla oprostile su se sa mnom na sceni kroz svoje likove. Naime, postoji u predstavi ‘Opet on’ rečenica u kojoj se opraštamo i tako smo to i napravili. Bez oproštaja. Kad sam odigrao svoju zadnju ulogu, nisam otišao čak ni u garderobu, spustio sam se s pozornice i izašao kroz izlaz za publiku – opisao je.

Bez odluka

Kako kaže, nije se radilo o ishitrenoj odluci, niti je ravnatelja svojim otkazom doveo pred gotov čin.

– Ja sam svoja razmišljanja s ravnateljem podijelio već prije tri godine i iskomunicirao cijelu situaciju, a sad je ta odluka realizirana – napominje.

A što se tiče budućih projekata i angažmana, situacija je, priznaje, prilično neizvjesna.

– Za ljeto ima prilično siromašan plan, bez plaće. Iskreno, ni nemam plan. Nešto ću morati raditi da bih plaćao račune. U svakom slučaju, imat ću svoju dinamiku i zasad neću donositi nikakve odluke. U lipnju stiže zadnja plaća, a onda će biti zanimljivo. Svemir je na redu da planira i trebaju se stvari posložiti – smatra Čuček.

Razdoblja iz Komedije kojih se s radošću sjeća bila su za vrijeme ravnatelja Marina Carića, pokojnog Vlade Štefančića, Jiržija Mencela i Dore Ruždjak, za čijeg je mandata posebno volio predstave “Cabaret” i “Chicago”.

– Kroz 23 godine imam i puno lijepih uspomena, naravno, ali sad je presudilo zasićenje – zaključio je. Na isti dan se poklopila njegova posljednja predstava, ali i zadnja klapa serije “Pogrešan čovjek” u Beogradu, čija je scenaristica i producentica Čučekova bivša supruga Jelena Veljača, s kojom ima kćerkicu Lenu. Upravo u toj seriji Čuček je imao jednu od glavnih uloga.

– Uhvatili ste me baš pred let za Beograd gdje ćemo proslaviti kraj snimanja serije i to će biti dobra fešta – za kraj je rekao glumac.

Golijada i uvjerljiva pobjeda modrih u Puli: Strašna golčina najskupljeg dinamovca koja je obilježila utakmicu!

Previous article

Mladi as među hrvatskim dirigentima: Kako je Karlovčanin, sin vozača i kemičarke, sa samo 27 godina pokorio najveće orkestre u Hrvatskoj

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *