Svijet

Ivan Milat smrtno je bolestan: Notorni serijski ubojica hrvatskih korijena u Australiji je ubio sedam ljudi, u zatvoru je od 1996. godine

0

Ivan Milat (u sredini), arhivska fotografija iz 1996.

Australski serijski ubojica Ivan Milat (74) smrtno je bolestan, zbog čega se više neće vraćati u zatvor, piše Daily Mail.

Milat, čiji je otac Stjepan u Australiju emigrirao iz Hrvatske, boluje od tumora u uznapredovalom stadiju koji je metastazirao na grlo i želudac.

Serijski ubojica je u ponedjeljak iz kaznionice Goulburn Supermax prevezen pod velikim osiguranjem, u konvoju vozila kojem je trebalo dva sata do bolnice Prince of Wales u Sydneyju. Inicijalno je išao na pregled, ali kad je ustanovljena ozbiljnost njegove bolesti zadržan je u bolnici.

 – Nisam iznenađen njegovom dijagnozom, u samo dva mjeseca smršavio je s 88 na 66 kilograma. K tom je i zadnjih godinu dana pokazivao znakove demencije – rekao je za Daily Telegraph Milatov nećak Alistair Shipsey, čija majka Diane je sestra osuđenog ubojice. 

Prije samo tjedan dana njegov ujak mu je poslao i pismo iz zatvora u kojem je pisao o problemima sa želucem.

  – Ivan je govorio da ima problema sa želucem i da ne može zadržati hranu koju je pojeo – rekao je Shipsey i dodao da je njegov ujak bio dobro raspoložen usprkos problemima.

 – Liječnici su ga pregledali još u zatvoru, a ako zaista boluje od tumora koji je neizlječiv, to će će biti veliki šok. Mi svi volimo Ivana – ispričao je Shipsey koji, kao i većina Milatove obitelji, smatra da je njegov ujak nevin. Kako piše Daily Mail, Milata je u zatvoru navodno posjećivao njegov brat Wally.

Štrajkao glađu

Australski mediji još su ranije pisali da Milat boluje od jednog oblika anoreksije, što je bilo vezano uz niz štrajkova glađu s kojima bi krenuo svaki put kad zatvorska uprava ne bi udovoljila njegovim zahtjevima. Tako je 2011. godine tijekom štrajka glađu smršavio čak 25 kilograma, a na radikalan se potez odlučio jer mu je bilo uskraćeno igranje na Playstationu. Osim toga, tijekom zadnjih godina obolijevao je od raznih bolesti, uglavnom vezanih uz njegovu starost.

U bolnici u Sydneyju Milata u svakom trenutku čuvaju najmanje dva naoružana čuvara:

 – Sve vezano uz njega radimo na najsigurniji mogući način. Ljudi koji ga čuvaju su vrhunski profesionalci, a svaki detalj njegovog boravka u bolnici smo pažljivo isplanirali – rekao je dužnosnik kaznenog sustava savezne države New South Wales, Peter Severin. 

Do ovog tjedna Milat je zatvor napuštao samo u dva navrata – jednom 2001. kad se pojavio na sudu i jednom 2009. kada si je odsjekao prst, navodno s namjerom da ga pošalje Visoki sud Australije.

Doživotna kazna

Milat je 1996. godine bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva sedam putnika, takozvanih “backpackera” koji su imali između 19 i 22 godine. Sve njih Milas je ubio između 1989. i 1993., godine, a ostaci su im nađeni u šumi Belanglo, koja se nalazi južno od Sydneyja. Pet od sedam žrtava bili su stranci na putovanju u Australiji, dok su dvoje bili australski državljani.

Većinu žrtava serijski je ubojica izbo nožem, jednoj osobi je odrubio glavi koja nikad nije nađena, a jednu osobu je deset puta upucao u glavu, koristeći je kao metu.

Milata je policija ispitivala i u vezi nestanka iz 1980. godine, kada se izgubio svaki trag dvjema medicinskim sestrama u Parramatti, predgrađu Sydneyja. Naime, tada je Milat radio na obližnjem odlagalištu smeća. Također, 2006. je policija Milata navela kao najvjerojatnijeg ubojicu srednjoškolke i njezinog dečka, koji su nestali 1978. u sjevernom Sydneyju.

Šokantno upozorenje stručnjaka: ‘Ugrožen je opstanak čitavog čovječanstva!’ Pojavile su se nove opasnosti koje dosad nisu bile predviđene

Previous article

Nevjerojatni prizori: Snijeg na Sljemenu još uvijek pada, a nadležne službe neumorno uklanjaju stotine stabala koja su pala na Sljemensku cestu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Svijet