Životne priče

Hrvatica od susjeda dobila milijune eura, svi se dive tome kako je odlučila potrošiti novac: ‘Želim im život učiniti uspješnijim i boljim’

0

Ivanka Čugura iz Stuttgarta je 2006. godine iznenada naslijedila milijunsko nasljedstvo. No, umjesto da zadrži novac za sebe, odlučila je osnovati Zakladu iz koje će se novac trošiti u humanitarne svrhe.

Ivanka je iz Hrvatske u Njemačku otišla 1972. godine. Cijeli život radila je u raznim ustanovama socijalne skrbi. Bila je vrijedna i živjela skromnim životom. Prekretnica u životu dogodila joj se 2006. godine. Naime, njezini bogati susjedi pored kojih je živjela preko 20 godina, sasvim neočekivano u nasljedstvo su joj ostavili milijunski iznos novca.

Za njemački televizijski kanal SWR Ivanka je otkrila što ustvari dogodilo: – Naše prijateljstvo počelo je 1979. godine, kad smo se ja i muž doselili u zgradu. Bili smo jedini stranci u zgradi. Nisam znala kako se treba ponašati. Susjedi su nas pozvali na kavu jer su nas htjeli bolje upoznati. Našli smo zajednički jezik i postali dobri prijatelji. On je bio odvjetnik iz Calwa, a ona je rođena u Hamburgu i dolazi iz obitelji liječnika.

Kad je susjed 1999. godine preminuo, njegova supruga je rekla da će nam ostaviti u nasljedstvo novac jer im puno značimo. Bila sam šokirana, a susjeda me je molila da pristanem uzeti njezino nasljedstvo. Otišli smo kod odvjetnika i napravili oporuku prema kojoj ostavlja sve nasljedstvo meni – rekla je Ivanka.

Kaže kako joj je susjeda rekla da s novcem čini što je volja, no ona nikad nije ni pomislila novac potrošiti samo na sebe. Nakon što je supruga otišla u dom umirovljenika, živjela je još nekoliko godina, a potom i umrla 2006. godine, piše Fenix MagazinTri mjeseca nakon smrti Ivanka je prema dogovoru i dobila naslijeđe, te je potom osnovala Zakladu za pomoć djeci i djevojkama u Africi i Latinskoj Americi.

Rekla je kako joj je oduvijek bio san otići u Afriku, a kad je otišla i stala na afričko tlo, nije mogla vjerovati da je doista u Africi. Kasnije se nekoliko puta vraćala u Afriku, a planira otići i iduće godine.

– Raduje me da ću opet vidjeti djecu kojoj pomažemo kroz Zakladu – rekla je i dodala – kroz Zakladu želim ispuniti svoju želju. Iznosom od 1,5 milijuna eura želim život i zdravlje djece iz Afrike i Latinske Amerike učiniti boljim. Želim im život učiniti uspješnijim i boljim i povećati njihove obrazovne mogućnosti.

Slaven – Lokomotiva 1:1 Lokosi kiksali u Koprivnici i ostali bez šanse za Europu

Previous article

Organizatori velikog turnira zbog Federera napravili nešto neočekivano, reagirao i Novak Đoković: ‘Roger je veliko ime, ali za ovo još nisam čuo’

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *