VijestiZanimljivosti

Video: Dubai će uskoro dobiti novo meganaselje, najviši neboder i najdužu skijašku stazu

0

Prijestolnica super visokih nebodera, Dubai, će uskoro dobiti novo meganaselje koje će biti dom još jednom neboderu u tom gradu, Burj Jumeiri. Kako piše CNN, državna kompanija Dubai Holding predstavila je projekt izgradnje nebodera visokog 550 metara smještenog u blizini najvišeg svjetskog nebodera, Burj Kalife, a planovi pokazuju da će biti smješten usred poslovnog i stambenog naselja Downtown Jumeire. Izgradnja nebodera i naselja počinje ovih dana, a predviđa se da će Burj Jumeira biti gotov 2023, prenosi portal novac.hr

Za sam izgled nebodera arhitekti su inspiraciju pronašli u pješčanim dinama i oazama. Neboder će, zapravo, biti veliki vidikovac iz kojeg će se pružati pogled na cijeli grad, a na samom vrhu, u tzv. Kruni, nalazit će se restoran i lounge bar. Na ulasku u Burj Jumeiru, na podu, posjetitelji će moći vidjeti velik otisak prsta čelnika Dubaija, šeika Muhameda bin Rashida, koji će krasiti vodene fontane i vanjski amfiteatar. Uz to, Burj Jumeira će, jednako kao i 828 metara visok Burj Khalifa, svijetliti u raznim bojama.

No, ovo nije jedini neboder u gradskom planu. Naime, trenutno se u Dubaiju gradi 13 nebodera viših od 300 metara. Istočno od Burj Kalife, primjerice, gradi se Dubai Creek Tower koji će, jednom izgrađen, postati novim najvišim neboderom na svijetu. Taj će neboder biti visok rekordnih 928 metara. Uz njega, gradi se i novi trgovački centar Dubai Square Mall vrijedan dvije milijarde eura i površine čak sto nogometnih igrališta, odnosno bit će gotovo duplo veći od trenutno najvećeg svjetskog šoping centra po ukupnoj površini, Dubai Malla.

Naselje Meydan One također je u izgradnji, a sadržavat će šoping centar koji bi se trebao otvoriti već sljedeće godine, najdužu skijašku stazu u zatvorenom prostoru na svijetu i 711 metara visok stambeni neboder Dubai One Tower.

Buran razvod o kojem bruji Koprivnica: ‘Jedva čekam da promijenim prezime’

Previous article

Novi zaplet/Iako je osuđen na pet godina, Daruvarac na slobodu izlazi već u nedjelju: Žalio se na produljenje istražnog zatvora i uspio

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti