Hrvatska

Najjače stranke u padu: HDZ ima najniži rejting od dolaska Plenkovića na vlast, SDP najlošiji rezultat otkad se provode mjerenja

0
Na fotografiji Andrej Plenković, Davor Bernardić, Ivan Vilibor Sinčić i Božo Petrov

Politički travanj u Hrvatskoj obilježava izborna kampanja za Europski parlament. I vlast i oporba su na terenu, gdje traže svaki glas. Istodobno, HDZ je suočen s problemom istrage protiv svog drugog čovjeka, potpredsjednika Milijana Brkića.

HDZ je, prema najnovijem Crobarometru, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak u Dnevniku Nove TV, i dalje najjača politička stranka s potporom od 25,5 posto birača (27 posto u ožujku), na koje može računati u ovom trenutku. No, za stranku na vlasti, a i u predvečerje europskih izbora problem je što već treći mjesec zaredom pada potpora. Od veljače su izgubili tri postotna poena, a kampanja je tek počela. Ovo im je najniži rejting od dolaska Plenkovića na vlast.

SDP, koji se predstavlja kao alternativa, trenutačno može računati da bi 13,3 posto birača slijedilo Davora Bernardića. Za SDP je to najlošiji rezultat otkako se provode mjerenja popularnosti stranaka u Hrvatskoj. U prošlomjesečnom Crobarometru imali su 14 posto podrške.

Živi zid ima gotovo jednaku potporu među biračima kao i prošloga mjeseca, a trenutačno ova stranka može računati na 11,9 posto birača (11,8 posto u ožujku). Ipak, to nije ni blizu prosinačkim rezultatima kada su bili izjednačeni sa SDP-om na drugom mjestu.

Most travanj završava s blagim porastom potpore i može računati na 6,5 posto birača (6 posto u ožujku), no sve je i dalje u okviru njihovih konstantnih rezultata, što znači da njihove aktivnosti na Markovu trgu ili terenu birači ne nagrađuju previše.

Nova politička opcija Start i dalje se dobro drži kod birača, a u travnju mogu računati na potporu od 4,9 posto (5,1 posto u ožujku). Odmah iza njih nalazi se stranka Milana Bandića koja trenutačno ima potporu od 3,5 posto (4,5 posto u ožujku). Neovisni za Hrvatsku imaju jedan od boljih rezultata, a bilježe potporu od 3,1 posto (2,2 posto u ožujku). HSS je ovoga mjeseca malo lošiji, ali i dalje imaju potporu od 2,8 posto birača (3,2 posto u ožujku).

Stranka Pametno travanj završava s potporom od 2,5 posto birača, HSU s 2,2 posto, a HNS i Glas izjednačeni su s 2,1 posto potpore ispitanika. IDS trenutačno može računati na potporu od 1,7 posto birača, Reformisti Radimira Čačića na 1,1 posto, a potporu od 1,1 posto ima i Zelena lista. Ostale stranke su ispod 1 posto i ukupno dobivaju 7,4 posto potpore, a neodlučnih birača ovoga je mjeseca 8,5 posto.

Napomena: Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 984 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Nepokretna gospođa Božena, jedva je izvukla živu glavu iz kuće koju je zapalio piroman: ‘Zašto je taj čovjek htio da umrem?’

Previous article

Krunska svjedokinja odbija suradnju s istražiteljima: Brbljava narko papiga spasila dilere u velikoj raciji, a onda potpuno zanijemila

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Hrvatska