Hrvatska

Cijela ‘četa’ Hrvata nada se ulasku u Europski parlament: Tu su bivša časna sestra, ekstremni desničar, srebrni doktor, ali i žena koja se na popisu našla ‘sasvim slučajno’…

0

Feministice, antifašisti, crnokošuljaši, bivša časna sestra, liječnici, kulturnjaci, aktivisti…. Na 33. kandidacijske liste i među 396 kandidata na izborima za Europski parlament postoji pregršt zanimljivih, neobičnih i kontroverznih kandidata. Euractiv je uložio velik trud te je proučio i izdvojio nekoliko najzanimljivijih. 

Dražen Keleminec (A-HSP) – ‘Crnokošuljaš’

Riječ je o nositelju liste Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) koji je javnosti najpoznatiji po svojim čestim istupima zahvaljujući kojima je dobio nadimak ‘crnokošuljaš’. Na društvenim mrežama vladajuću koaliciju i premijera Andreja Plenkovića nazvao je ‘lažnim desničarima’, SDP ‘Titovom komunističkom partijom’, dok je gradonačelniku Bandiću poslao bizarnu pošiljku; oglodane kosti životinje. I spaljivao tjednik “Novosti”, koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće.

Žoni Maksan (Suverenisti) – zabranjen ulazak u EU

Na listi Suverenista među kandidatima se našao Žoni Maksan, umirovljeni pukovnik HV-a i brigadir HVO-a. Nakon što mu je 2004. bio zabranjen ulaza u Europsku uniju zbog organiziranja skupova potpore Anti Gotovini, sada se želi ući u EU u velikom stilu; kroz vrata Europskog parlamenta.

Ana Lederer (Neovisni za Hrvatsku) – bivša intendantica zagrebačkog HNK

Lederer je bila na čelu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu od 2005. do 2013. godine, a kasnije je obnašala funkciju zamjenika ministra kulture Zlatka Hasanbegovića u vladi Tihomira Oreškovića.Pretplatite se na newsletter portala Euractiv.hr i prvi saznajte novosti iz Europske unije. 

Bernardica Juretić (Suverenisti) – bivša časna sestra

Kandidatkinja s najraznolikijom biografijom zasigurno je Bernardica Juretić, bivša časna sestra i ministrica socijalne politike u vladi Tihomira Oreškovića, koja se nalazi na listi Suverenista. Uz njezino se ime veže nekoliko afera, od kojih su najpoznatije one koje se odnose na netransparetno dobivanje kredita i zapošljavanje kolegica bez javnog natječaja. Međutim, posljednjih je godina postala poznata zahvaljujući brojnim istupima vezanim za Istanbulsku konvenciju. U nedavnom intervjuu za N1 televiziju Juretić je izjavila da će i u Hrvatsku stići ‘zapadnjački trend’ koji će muškarcima omogućiti da koriste ženske kupaonice.

– Meni ne bi bilo ugodno da idem u WC i da naiđe frajer od dva metra – kazala je Juretić tumačeći kako je to znak ‘urušavanja obiteljskih vrijednosti’. Uz obrazloženje da štiti obiteljske vrijednosti, mnogo je puta istupila protiv feminističkih i LGBT udruga, dok je autizam kod djece objašnjavala ‘prevelikim korištenjem kompjutora’.

Miriam Kervatin (Blokirani) – blokirana aktivistica za ‘blokirane’

Javnosti je poznata kao zastupnica koja se borila za zaštitu socijalno ugroženih građana. Međutim, nedavno se i sama našla u središtu skandala vezanom uz ne vraćanje duga prijateljici. Nakon što je godinama izbjegavala susret s vjerovnicom i ‘unaprijed odlučila da dug neće vratiti’, prema presudi nadležnog suda, pravdala se činjenicom da ‘nikada nije službeno postojao ugovor od pozajmici 10.000 eura’.

Hrvoje Zekanović (HRAST) – protivnik konvencija i sporazuma

Kao saborski zastupnik isprofilirao se kao protivnik Istanbulskog, ali i Marakeškog sporazuma. Tijekom otvaranja LGBT odjela u knjižnicama Zekanović je komentirao da će ‘LGBT lobby proširiti društvom i nametnuti ideologiju na opasan način’. Zbog brojnih kontroverznih istupa u Saboru, zastupnici iz redova Amsterdamske koalicije nedavno su ga optužili za širenje mržnje i poticanje nasilja.

Mima Simić (Možemo!) – otvorena homoseksualka

Mima Šimić, književnica i novinarka koja je pozornost javnosti privukla zahvaljujući sudskom sporu sa Željkom Markić zbog klevete koju je Markić izrekla u razgovoru za Jutarnji list. Trenutno se vozi biciklom Hrvatskom kako bi promovirala političku kampanju i izvještava o tome na svojim društvenim mrežama.

Rada Borić (Možemo!) – feministički lobby

Na istoj se listi nalazi kandidatkinja Rada Borić, prevoditeljica, fonologinja i sveučilišna profesorica, koja je tijekom godina postala zaštitno lice prosvjednih akcija. Ona se već susrela s radom Europskog parlamenta zato što ne nekoliko godina bila potpredsjednica Europskog ženskog lobija, najveće ženske mreže u Europi koja sudjeluje u radu Parlamenta EU.

Zoran Bahtijarević (Amsterdamska koalicija) – ‘srebrni doktor’, liječnik HNS-a

Kandidat je liste Amsterdamske koalicije, a tvrdi da će zastupati interese najranjivijih i socijalno ugroženih građana Hrvatske u Europskom parlamentu.

Nizar Shokury (MOST) – stomatolog iz Sirije

Riječ je o stomatologu podrijetlom iz Sirije, koji posljednjih 35 godina živi u Hrvatskoj. S obzirom na to da Shokury živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pokazao je veliku humanost tijekom migrantske krize 2015. godine. Zalaže se za jaču zaštitu vanjskih granica Europske unije i sprječavanje ulaska ilegalnih migranata u zemlju.

Katarina Peović (Radnička fronta) – ‘protiv neoliberalne EU’

Poznata je po svojim izjavama da se zalaže za demokratski socijalizam 21. stoljeća kako bi se korjenito promijenio sadašnji sustav, dok smatra da trenutna vlada, kao i predsjednica doprinose revizionizmu i sustavnom uništavanju socijalnih prava i devalviranju radničkih prava.

Aleksandra Ratković (SDSS) – ‘slučajno’ na listi

Učenica Prve Riječke Gimnazije na listi Samostalne demokratske srpske stranke tvrdi da se na listi našla ”slučajno” te da se sve brzo odvilo.

Maja Turina (ZSZ) – lička Zagorka na putu za Bruxelles

Dvadesetogodišnja Turina nalazi se na listi Zagorske stranke za Zagreb koja smatra da je Hrvatskoj potreban val mladih lidera koji se već vidi u drugim europskim zemljama. Zanimljivo, Turina, prijavljena u Senju, preko Zagorske stranke za Zagreb želi u Bruxelles.

Liste

Među kandidacijskim listama istaknula se i Hrvatska braniteljska pučka stranka, koja se bori za rješavanje prošlosti. Motom ‘istina i domovina’ bore se protiv ulaska Srbije u Europsku uniju, a navode da žele ‘resetirati’ definiciju domoljublja.

U izbornoj utrci nastupit će i široj javnosti malo poznate stranke među kojima su: Zagorska stranka za ZagrebStranka hrvatskog zajedništvaPokret za modernu HrvatskuHrvatska stranka redaSlobodna HrvatskaSlobodarska stranka HrvatskeMoja voljena HrvatskaHrvatska demokratska stranka.

Slobodarska stranka Hrvatske je prije bilo koje kampanje podnijela DORH-u kaznene prijave protiv ministra uprave Lovre Kuščevića i predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse zbog neutemeljene kontrole u zbrajanju glasova i rezultata izbora budući da se čitav računalni postupak obavlja preko APIS-a, tvrtke nad kojom ne postoji nikakav neovisni nadzor. Kaznena prijava je prevedena na više stranih jezika i poslana na adrese u Bruxelles i Luksemburg, gdje je sjedište suda Europske unije. Nositelj liste Miro Matijević na svom blogu ‘Žrtva političke zločinačke organizacije’ govori o bivšem češkom premijeru Jirju Paroubeku, koji je prema saznanjima Matijevića bio upleten u zločine balkanske naromafije, a u cijelu tu priču umiješani su i Mladen Bajić te Ranko Ostojić. Njegov blog trenutno vjerno čita 6 pratitelja.

Stranku Snaga (Stranka Narodnog i građanskog aktivizma) čine članovi i aktivisti iz udruge Franak, a njen nositelj liste zastupnik Goran Aleksić je izjavio da očekuje podršku dužnika koji imaju kredite u švicarskim francima te za čija prava se bore. Uz Aleksića među glavnim kandidatkinja Snage jest članica stranke i aktivistica Udruge FranakKatarina Turković Gulin iz Rijeke, zatim je tu odvjetnica Patricia Đurić iz Zagreba. Snaga smatra da Hrvatska još nije spremna za ulazak u eurozonu, a to će biti osnova njihovog političkog programa.

Osim što na društvenim mrežama ističu korisnicima da je potrebno zaokružiti broj 14, Hrvatska stranka reda ne razjašnjava u potpunosti što to znači uspostava reda. Nositelj liste Darko Duga objašnjava na svom profilu da se nije kandidirao zbog ‘svemirkse plaće’ već da može ‘govoriti u pravo vrijeme i na pravom mjestu’. Na njihovoj listi se nalazi i najmlađi hrvatski kandidat, 18. godišnji Leo Dugalić, maturant Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku.

Stranka Hrvatskog zajedništva (SHZ) na svojoj listi ima najstarijeg kandidata, umirovljenika Gašpara Bilića koji je svoj radni vijek proveo u Hrvatskim željeznicama u Zadru.

Dinamov as odbacio opciju koja je zagolicala maštu hrvatskih navijača, pa poručio: ‘Nitko mi nije dao takvu ponudu kao Dinamo’

Previous article

Tko je Marasova ‘Bond’ djevojka? Dok je James prilično nestašan, SDP-ov 007 vjeran je samo svojoj Martini. Nisu se vjenčali, no u obiteljskoj idili uživaju svakodnevno

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Hrvatska