SvijetTrending

Avion s najvećim rasponom krila na svijetu odradio svoj prvi let: ‘Ovo je novi korak u našoj misiji’

0

Zrakoplov s najvećim rasponom krila na svijetu uspješno je završio svoj prvi let, objavila je u subotu američka zrakoplovna tvrtka Stratolaunch.

Stratolaunchov zrakoplov ima dva trupa i raspon krila od 117 metara što je veće od travnjaka za američki nogomet. Letio je dva i pol sata iznad pustinje Mojave u Kaliforniji.

– Kakav sjajan prvi let – rekao je izvršni direktor Stratolauncha Jean Floyd.

– Današnji let novi je korak u našoj misiji osiguranja fleksibilne alternative lansiranjima sa zemljine površine – dodao je Floyd.

Stratolaunch je 2011. osnovao suosnivač Microsofta, Paul Allen. Cilj je tvrtke omogućiti jeftiniji pristup Zemljinoj orbiti lansiranjem satelita u svemir iz zrakoplova umjesto s tla.

Zrakoplov je u subotu uzletio iz zračne i svemirske luke Mojave, oko 150 kilometara sjeverno od Los Angelesa.

Letio je na visini do pet kilometara te je izveo više manevara, uključujući i simulirano slijetanje.

– Svi znamo da bi Paul bio jako ponosan da je svjedočio ovom povijesnom uspjehu. Zrakoplov je nevjerojatan inženjerski uspjeh te čestitam svim sudionicima – poručila je sestra pokojnog milijardera Jody Allen koja je ujedno i čelnica njegove filantropske zaklade.

Što slogan koji je proslavio Vatrene radi na Mjesecu? ‘Nije mi drago što nas nisu pitali mogu li ga upotrijebiti, to je izvorno hrvatski slogan’

Previous article

Strašno krvoproliće na farmi u Floridi: Najopasnija ptica na svijetu svojim monstruoznim kandžama napala i na mjestu ubila nesretnog muškarca

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Svijet